C-\fakepath\For frisører DK-NO
Skadet hår

Nænsom pleje til følsom hovedbund

følsom hovedbund
Blid og nænsom pleje beroliger en følsom hovedbund og stopper kløen.
© Getty Images

Er du ind imellem ved at gå ud af dit gode skind over en stram, kløende og brændende hovedbund? Læs her om, hvorfor din hovedbund er ude af kontrol, og endnu vigtigere, hvordan du kan tage styringen og skabe ligevægt

 • Hos nogle mennesker er hovedbunden altid temmelig følsom, hvorimod andre oplever tilstanden i perioder. Årsagerne kan fx være klima, hyppig eller forkert anvendte permanentbehandlinger eller farvninger samt forkerte hårplejeprodukter. Fysiologien kan også spille en rolle, ligesom stress og spændinger i kroppen kan forstyrre ligevægten i huden og i hovedbunden.

 • Følsom hovedbund og den ødelagte beskyttelsesbarriere

  Ligesom huden er hovedbunden dækket af en beskyttelsesbarriere. Forestil dig laget som en mur, hvor murstenene er hornceller. Mørtlen mellem murstenene består af lipider, altså fedtsubstanser. Ydre påvirkninger kan være med til at fjerne dele af lipiderne eller mørtlen, og derfor er der nu huller i barrieren (vores mur). For meget fugtighed slipper ud, og der åbnes op, så skadelige stoffer kan trænge ind. Dette irriterer hovedbunden, og den reagerer med kløe, en brændende fornemmelse, rødme, skæl eller stramhed.

 • Klimaforandringer forværrer følsom hovedbund

  Både tør centralvarme om vinteren og eventuel klimaanlæg om sommeren er hård kost for al vores hud, inklusive hovedbunden. Her kan fugtgivende shampooer, conditioner og leave-in hårkure være en sand velsignelse for hår og hovedbund. Når du bruger dem, fylder du hovedbundens fugtdepoter op uden at tilføje store mængder af lipider. Lipider (fedt) kan tynge håret, især fint hår.

 • Følsom hovedbund som følge af hårplejesyndere

  Vasker du håret hver dag og bruger du derefter stylingprodukter, der indeholder alkohol som fx gel eller mousse? Med tiden vil det udtørre hovedbunden. Hvis du gerne vil vaske håret hver dag, så sørg for at bruge en rigtig mild shampoo. Lad stylingprodukter med alkohol blive stående på hylden et stykke tid og brug i stedet leave-in conditioner, mild stylingspray eller voks.

 • Den følsomme hovedbund: Din dermatolog kan måske hjælpe dig

  Vedvarende kløe kan være et symptom på en svampeinfektion i hovedbunden. Rødme og store skælflager gør det endnu mere sandsynligt, at der er tale om en svampeinfektion. En fedtet hovedbund er særligt disponeret for en for stærk svampevækst, fordi svampe trives i dette miljø. Hvis du har fedtet hovedbund og den klør, er det en god ide at konsultere en hudlæge for at få afhjulpet begge problemer.

 • Ting, der vil genskabe ligevægten i din hovedbund:

  • Tip 1:

   En oliekur er det rene paradis for en tør hovedbund. Du giver din hovedbund en oliekur ved at massere dråber af planteolie af høj kvalitet (fx Jojoba-, mandel- eller arganolie) ind i hovedbunden og lade det sidde natten over. Om morgenen skal du massere shampoo i håret, før du laver skum med vand, og så skyller du herefter håret med lunkent vand. Det er vigtigt at følge ovenstående fremgangsmåde, for det er den eneste måde, du kan fjerne overskuddet af olie i hovedbund og hår på.

  • Tip 2:

   Hvis dit hovedbundsproblem er akut, kan vaskemidlet i shampooer udtørre håret. Hvis det er et problem, så bland shampooen med vand i forholdet 1:1, før du kommer den i håret.

  • Tip 3:

   Shampoo-rester eller kalk fra hårdt vand kan irritere hovedbunden. Det er derfor vigtigt at skylle al shampooen godt ud. Brug evt. et surt hårskyllemiddel efter hårvask, hvis vandet er hårdt eller meget hårdt, der, hvor du bor. Skylningen vil fjerne evt. kalkrester. Vores opskrift på det sure hårskyllemiddel er helt enkel: Tilsæt 1 liter koldt vand 1 spiseskefuld citronsaft eller æbleedikke og brug det som sidste hold skyllevand til håret.

  • Tip 4:

   Blid massage med en ikke-olieholdig kur i væskeform kan berolige en irriteret hovedbund. Pas på med massagevæsker, der indeholder æteriske (essentielle) olier, som også kan irritere hovedbunden.

  • Tip 5:

   Hvis din hovedbund klør slemt og føles meget stram, så undgå al styling med hjælp af varme. Det gælder stylingredskaber som hårtørrere og glattejern, krøllejern eller crepejern. Varmen fra disse redskaber vil udtørre hovedbunden endnu mere.

  • Tip 6:

   Børster med plastik- eller metalhår kan også irritere en følsom hovedbund. En blød børste med forholdsvis tætte naturhår er bedre for både hår og hovedbund.