Hårpleje | Stresset hår

Hurtig hjælp til skadet hår

Er dit hår tørt og skørt med spaltede spidser – og helt glansløst? Vi har gode nyheder til dig: Der er andre udveje end at klippe håret af! Vi vil her fortælle dig om, hvordan korrekt pleje og nænsom styling kan gøre dit hår levende og glansfuldt igen. 

Skadet hår fortæller som regel en historie om uhensigtsmæssig hårpleje, der føjer beskadigelse til beskadigelse. Der kan have været hårde oplevelser med stylingredskaber som børster, føntørrere eller glattejern og endnu hårdere kemiske behandlinger som farvning, blegning og permanent. Stress eller ensidige slankekure kan også bidrage til hårproblemer. I nogle tilfælde er forkert pleje dog den eneste synder. Med tiden udtørres håret af den hårde behandling, det naturligt glatte kutikellag bliver ru, håret begynder at se udpint ud, og til sidst begynder spidserne at spalte. 

På med fløjlshandskerne, når du skal pleje dit beskadigede hår

Du skal behandle dit hår med den omsorg, du ville vise et sygt barn, og holde alt potentielt skadeligt væk fra det. Sørg for at bruge en shampoo til beskadiget hår og massér den nænsomt ind i dit våde hår. Kraftig gnubben, mens du har shampoo i håret, gør det bare sværere at rede ud senere. Skyl grundigt, så al shampooen kommer ud. Skadet hår trænger afgjort til en plejende balsam eller kur efter hver hårvask. Der er især brug for conditioner til de værst beskadigede spidser. Lad conditioneren sidde og virke et kort stykke tid, før du skyller den grundigt ud af håret.

Proteiner og næringsstoffer reparerer skadet hår

Visse ingredienser i shampooer og hårplejeprodukter kan redde beskadiget hår – og måske en helt særlig glamouraften! Fugtgivende stoffer som Aloe vera, panthenol, glycerol og silkeproteiner er redningsaktioner for stresset, skadet hår. Planteolier og proteiner gør underværker for hår, der er svært at style. Aktive komponenter som macadamianøddeolie, arganolie, sheasmør og hybenolie dækker hvert enkelt hår med et meget tyndt, beskyttende lag. Det reparerer kutikellaget, og derfor ser håret sundere ud og har mere glans.  

Blid styling af skadet hår

Hår svulmer op, når man vasker det med shampoo. Nyvasket hår er derfor særlig følsomt, og det er vigtigt, at du ikke gnider håret tørt. Læg derimod et håndklæde om hovedet som en turban for at suge overskydende vand. Derefter bør du rede det fugtige hår ud med en bredtandet kam, mens du holder fast inde ved rødderne. Det er blidere for hårrødderne. Det er selvfølgelig bedst at lade håret lufttørre, men hvis du ikke har tid til det, så indstil din føntørrer til maksimal luft, men aldrig højere end medium varme. Så udsætter du håret for den tørre luft og udtørrende virkning i kortest mulige tid. Undgå så længe som muligt varmestyling med glattejern, krøllejern eller varmecurlere. Og husk, at kemiske behandlinger som farvning, blegning og permanent vil forårsage yderligere skader på allerede beskadiget hår. Hvis du gerne vil farve håret, er det er en god ide at bruge skyllefarver i stedet for permanent farvning i en periode.   

Skadet hår på spidsen

Væsker til spaltet hår hjælper, hvis spaltede spidser er den mest synlige skade i dit hår. Silikoneolien i væskerne reparerer midlertidigt de spaltede spidser og eliminerer det slidte look. Arbejd nogle få dråber reparationsvæske ind i spidserne, når du har duppet det med håndklædet og lad håret tørre, som du plejer. Hvis du ruller spidserne om en rundbørste, mens du føntørrer håret, kan det også pynte på det slidte look. Hvis det hele slår fejl, og de spaltede spidser bliver til spaltet hår, så bed din frisør om at studse det og bare tage en centimeter af. Belønningen er der med det samme! Uden de spaltede spidser vil dit hår se meget tykkere og sundere ud.