Hårpleje | Fedtet hår

Slut med fedtet hovedbund

Hvis hovedbunden er fedtet, klasker nyvasket hår hurtigt sammen til en gang trist sjask. Desværre føles det heller ikke rart at have fedtet hovedbund. Men op med humøret, siger vi! Der er masser af hjælp at hente til dit sammenklaskede hår. 

Hos nogle går der to til tre dage, før håret føles og ser fedtet ud, mens der for andre går mindre end en dag. En viden om de processer, der foregår under hårrødderne, hjælper os til at forstå, hvorfor håret begynder at se fedtet ud. Talgkirtlerne sidder lige op ad den del af håret, der vokser inde i huden. Sebum (det latinske ord for fedt) holder håret smidigt og blankt. Det indeholder også meget andet end fedt, nemlig komponenter, som er med til at holde hud og hår sundt. Men for meget af det gode (sebummet) kan have visse uheldige virkninger, for eksempel fedtet hår. 

Hvad øger produktionen af sebum?

Der er mange forskellige årsager til overdreven sebumproduktion og fedtet hovedbund. Man kan være genetisk disponeret for at producere meget sebum. Hormonelle ændringer som pubertet og graviditet påvirker talgkirtlernes aktivitetsniveau. Det samme gælder for alle tilstande, der generelt påvirker vores humør og helbredstilstand. Visse lægemidler og hormonpræparater fører også til mere eller mindre markante ændringer af sebumproduktionen.

Korrekt hårpleje til fedtet hovedbund

Rigtig pleje af fedtet hår begynder med en omhyggelig tilrettelagt shampoo- og balsamrutine. Regelmæssig, velovervejet hårpleje forbedrer markant fedtet hovedbund og fedtet hår. Sørg for at vælge en mild shampoo eller en specialshampoo til fedtet hår. Tensiderne (surfaktanter som sæber, vaskemidler osv.) binder sig til fedt og voks i sebummet, som så kan skylles ud med vand. Shampooer med urteekstrakter kan også afhjælpe fedtet hår. Rosmarin, kamille, nælde og salvie er klassiske urtemidler mod fedtet hår. Mindre kendte midler mod fedtet hår er padderokke og hestekastanje, som også hæmmer overdreven sebumproduktion og beroliger hovedbunden. Det er en god ide at bruge leave-in produkter, der indeholder disse ingredienser. Leave-in conditioner er let at bruge og ikke tidskrævende – og det virker effektivt uden at tynge håret.  

Pleje og styling af fedtet hovedbund

Du behøver ikke at undvære stylingprodukter, hvis dit hår er naturligt fedtet. Styling mousse indeholder alkohol og er derfor særligt velegnet til fedtet hår. Det affedter håret en anelse ud over at give det et beskyttende lag. Faktisk er der to fordele ved at bruge styling mousse: nogle af de fedtede substanser bliver neutraliseret – og dit hår får mere fylde. Selv om dit hår er fedtet nær rødderne, kan spidserne stadig være tørre. Brug derfor kun leave-in conditioner i hårspidserne (ikke nær rødderne). Det giver håret mere fylde og tilfører det fugt. 

Korrekt hårvask ved fedtet hovedbund

Generelt anbefaler vi hårvask to til tre gange om ugen. Fedtet hår kan dog have brug for daglig hårvask. Brug altid lunkent og ikke varmt vand. (Du bør også undgå føntørring med varm luft). Fordel shampooen i hovedbunden og masser den blidt ind i huden. Massagen løsner eksisterende sebum i huden, så hovedbunden holder sig mindre fedtet gennem længere tid. Lad shampooen virke i cirka to minutter, før du skyller den ud igen med lunkent vand.

Hvis det skal gå hurtigt, kan du bruge en tørshampoo. Fordel tørshampooen i hovedbunden (i tørt hår) og lad den virke i cirka to minutter. Frottér derefter håret med et håndklæde og børst til sidst håret grundigt igennem for at fjerne eventuelle rester af tørshampooen.