Hårpleje | Skæl

Nænsom pleje til følsom hovedbund

Er du ind imellem ved at gå ud af dit gode skind over en stram, kløende og brændende hovedbund? Læs her om, hvorfor din hovedbund er ude af kontrol, og endnu vigtigere, hvordan du kan tage styringen og skabe ligevægt

Hos nogle mennesker er hovedbunden altid temmelig følsom, hvorimod andre oplever tilstanden i perioder. Årsagerne kan fx være klima, hyppig eller forkert anvendte permanentbehandlinger eller farvninger samt forkerte hårplejeprodukter. Fysiologien kan også spille en rolle, ligesom stress og spændinger i kroppen kan forstyrre ligevægten i huden og i hovedbunden.

Følsom hovedbund og den ødelagte beskyttelsesbarriere

Ligesom huden er hovedbunden dækket af en beskyttelsesbarriere. Forestil dig laget som en mur, hvor murstenene er hornceller. Mørtlen mellem murstenene består af lipider, altså fedtsubstanser. Ydre påvirkninger kan være med til at fjerne dele af lipiderne eller mørtlen, og derfor er der nu huller i barrieren (vores mur). For meget fugtighed slipper ud, og der åbnes op, så skadelige stoffer kan trænge ind. Dette irriterer hovedbunden, og den reagerer med kløe, en brændende fornemmelse, rødme, skæl eller stramhed.

Klimaforandringer forværrer følsom hovedbund

Både tør centralvarme om vinteren og eventuel klimaanlæg om sommeren er hård kost for al vores hud, inklusive hovedbunden. Her kan fugtgivende shampooer, conditioner og leave-in hårkure være en sand velsignelse for hår og hovedbund. Når du bruger dem, fylder du hovedbundens fugtdepoter op uden at tilføje store mængder af lipider. Lipider (fedt) kan tynge håret, især fint hår.

Følsom hovedbund som følge af hårplejesyndere

Vasker du håret hver dag og bruger du derefter stylingprodukter, der indeholder alkohol som fx gel eller mousse? Med tiden vil det udtørre hovedbunden. Hvis du gerne vil vaske håret hver dag, så sørg for at bruge en rigtig mild shampoo. Lad stylingprodukter med alkohol blive stående på hylden et stykke tid og brug i stedet leave-in conditioner, mild stylingspray eller voks.

Den følsomme hovedbund: Din dermatolog kan måske hjælpe dig

Vedvarende kløe kan være et symptom på en svampeinfektion i hovedbunden. Rødme og store skælflager gør det endnu mere sandsynligt, at der er tale om en svampeinfektion. En fedtet hovedbund er særligt disponeret for en for stærk svampevækst, fordi svampe trives i dette miljø. Hvis du har fedtet hovedbund og den klør, er det en god ide at konsultere en hudlæge for at få afhjulpet begge problemer.

Ting, der vil genskabe ligevægten i din hovedbund: