dry-scalp-1280x680
Hårpleje | Tørt hår

Tør hovedbund, og hvad du kan gøre ved det

Tør hovedbund er et udbredt problem, især om vinteren. Den tørre luft inden døre er den største synder. Endnu mere plagsomt er skæl, som ofte følges ad med tør hovedbund. Find ud af, hvad der forårsager kløen, og hvad du kan gøre for at slippe af med den. 

Hovedbunden beskyttes af et yderlag af keratinocytter (hornceller). Lipider holder hovedbunden glat og smidig. Dette yderlag danner en meget effektiv barriere. Miljøpåvirkninger kan beskadige barrieren. Når skaden er sket, kan lipiderne ikke længere holde barrieren glat og effektiv, og derfor bliver den gennemtrængelig. Den beskadigede barriere kan ikke længere holde fugten inde i hovedbunden, så huden har mindre beskyttelse over for skadelige stoffer. Resultatet kan være mere tørhed, kløe, en brændende fornemmelse, spændinger og skæl. 

Undgå problemer med tør hovedbund

Mange faktorer kan forårsage tør hovedbund, da hovedbunden er udsat for mange skadelige påvirkninger. Tør, opvarmet indendørsluft er en almindelig årsag til tørhed. Varmen fra hårtørrere og overdreven hårvask er heller ikke godt for hovedbunden. Der findes også et hav af stylingprodukter, og de er ikke alle sammen gavnlige for hovedbunden.

En tør hovedbund har tendens til skæl

Den tørre, irriterede hovedbund har tendens til at udvikle skæl. På et tidspunkt bliver den i første omgang blot tørre hovedbund så irriteret, at den producerer flere og flere celler. Et stort antal døde celler vil så akkumuleres på huden, hvor de klumper sig sammen og bliver synlige som skæl. Synlige skælflager lander som grimt drys på skuldrene og nakken. Skælflager ses ekstra tydeligt på mørkt tøj.

Sig farvel til din tørre hovedbund

Milde, blide hårplejeprodukter kan som regel genoprette den tørre hovedbunds naturlige balance og undertrykke dannelsen af skæl. Især fugtgivende, milde hårplejeprodukter er velegnede. Milde produkter beskadiger ikke hovedbunden, og den ekstra fugt er med til at reparere hudens ydre barriere. Særligt velegnede er afbalancerede, koordinerede hårplejesystemer bestående af en mild shampoo, balsam og målrettede produkter som en plejende serum til hovedbunden. Hvis din hovedbund har tendens til tørhed, bør du ikke vaske hår mere end højst nødvendigt, og du skal bruge så lidt varme som muligt under føntørring og/eller styling. De bedste råd til pleje af tør hovedbund er: vær nænsom, tilfør ekstra fugt, beskyt hovedbunden og udvælg omhyggeligt de rigtige hårplejeprodukter. 

Opdag: