Skip to Content

Ordbog over hårplejeingredienser: Hvad virker for hår?

Emballagens etiket lister ingredienserne i shampoo-, balsam- og stylingprodukter. Tilbage står spørgsmålet om, hvad de forskellige ingredienser kan gøre for håret. Vores skønhedsordbog hjælper dig med at finde ud af, hvad ingredienserne kan gøre for dit hår.

Du er sikkert ofte stødt på ordene Aloe vera, macadamiaolie eller ceramid. Men hvordan er disse ingredienser skruet sammen? Hvad er virkningen af coenzym Q10? Hvad er kilden til sheasmør? Hvorfor er zink en ingrediens i så mange skælshampooer? Osv.
 
I dag benytter kosmetikproducenterne en lang række stoffer, som fx giver vores hår mere glans, større fylde og generelt gør håret sundere. Hvert år føjer forskerne flere aktive ingredienser til dem, der med tiden finder vej ind i tuber og krukker. Vi vil derfor fortsætte med at opdatere vores lille kompendium af hårplejeingredienser. Her er den information, vi har indsamlet til dig indtil videre:

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Planteekstrakt; rigt på vitaminer, mineraler og aminosyrer; giver håret fugt og lindrer huden i hovedbunden.

Abrikoskerneolie (Prunus armeniacal)

Olien indeholder mange værdifulde umættede fedtsyrer. Den bruges til pleje af tørt og meget stresset hår. Den forbedrer også strukturen af krøllet og uregerligt hår.

Carnitin

Visse af virkningerne af carnitin minder om virkningerne af vitaminer; det styrker hår, som er ved at blive tyndt og beskytter mod hårtab.

Ceramid

Ceramid er lipider; de udfylder hårets ydre skæl- eller kutikellag. Som ingrediens i shampoo eller balsam kan ceramid reparere skader i håret.

Coenzym Q 10 (Ubiquinone)

Et autologt stof (et stof, der stammer fra ens egen krop); et af dets virkninger er at fremme produktionen af keratin, som er et af hårets byggesten. Som aktivt stof i shampoo og balsam bevarer coenzym Q10 skællagets sunde tilstand; det gør håret mere glansfuldt og lettere at rede.

Ginsengrodekstrakt (Panax Ginseng)

Ginsengrodekstrakt styrker håret og er altså med til at forhindre, at håret knækker og spalter.

Glycerol (også kaldet glycerin)

Glycerol er en meget effektiv fugtighedsgivende ingrediens. Det bruges for at tilføre tørt hår fugt og har samtidig en antistatisk effekt.

Jojobaolie (Buxus chinensis / Simondsia chinensis)

Jojobaolie er en plantevoks.  olienet, rig på linolsyrer; deri arm, ligesom de gjorde, med Tykke Margrethe, som nu var hendes nye hjerteveninde.ephorate trafDen gør håret blødt og lettere at rede ud. Jojobaolie vil ikke efterlade en tung film af olie i håret. En anden af dens fantastiske virkninger er, at den samler spaltede spidser.

Keratin (Hydrolyseret Keratin)

Keratin er et protein; det er et af hårets væsentligste byggesten. Skader på hårets skæl- eller kutikellag kan føre til tab af keratin. Det kan i sidste ende få håret til at knække. Hårplejeprodukter med keratinindhold kan udfylde huller i hårets skællag.

Koffein

Koffein øger hårrøddernes aktivitetsniveau og kan endda fremme hårvækst. Stoffet bruges mest i produkter, der skal forhindre hårtab.

Kollagen

Proteinet kollagen findes i hud og hår. Det anvendes i mange shampooer og hårplejeprodukter og virker ved at dække hårene med en fin, beskyttende film.

Macadamiaolie (Macadamia ternifolia)

Macadamiaolien er meget fed og indeholder mange naturlige lipider. Den fungerer fint i kure, der reparerer tørt og stærkt beskadiget hår.

Sød mandelolie (Prunus amygdalus dulcis)

En relativt let olie til intensiv pleje af meget stresset, fint hår. Mandelolie tynger ikke håret.

Olivenolie (Olea europea)

En olie i topkvalitet, rig på linolsyrer. Olivenolien gør håret blødt og skinnende. Linolsyre er kendt for sin antiinflammatoriske effekt.

Panthenol

Panthenol er et fugtbindende og lindrende stof, der er godt til tørt hår. Det får også håret til at se sundere ud.

Silkeproteiner (Hydrolyseret silke)

Silkeproteiner får håret til at skinne mere.

Sesamolie (Sesamum indicum)

Denne olie indeholder en stor mængde linolsyre, som er kendt for sin antiinflammatoriske effekt. Det gør olien ideel til følsomt, tyndt hår og en irriteret hovedbund.

Silikone (fx Dimethicone)

Silikoner er syntetiske stoffer, der lægger sig som en beskyttende film rundt om hårene og får derved håret til at virke glattere, gør det lettere at rede og giver stor glans. De kan også midlertidigt samle spaltede spidser og være med til at holde problemet i skak.

Sheasmør (Butyrospermum parkii)

En kvalitetsolie, der udvindes af frø fra det afrikanske sheatræ; olien har et højt indhold af E-vitamin og karoten. Sheasmør gør selv meget uregerligt og stresset hår blødt, silkeagtigt og glansfuldt.

Hvedeprotein (Hydrolyseret hvedeprotein)

Hvedeproteinpræparater er også rige på umættede fedtsyrer; præparaterne gør håret mere skinnende og lettere at håndtere; de styrker også beskadiget hår.

Vildroseolie (Rosa canina)

Olien er rig på umættede fedtsyrer og vitaminer; den giver glans og pleje til tørt og krøllet hår.

Zinkpyrition

I lægeverdenen bruges zinkpyrition som middel mod psoriasis og eksem. Det bruges også i shampooer til at afhjælpe skælproblemer.

Relaterede artikler
 • Håroliemagi til tørt hår

  Hårolie

  Håroliemagi til tørt hår
  ...

  Hårolie kan gøre underværker for tørt hår, og giver overbehandlet hår ekstra pleje. Takket være nye formler og ingredienser, er hårolie blevet en rigtig letvægter og kan også bruges til fint hår. Læs mere om, hvad hårolie kan gøre for dit hår, og hvordan den kan bruges til at bekæmpe tørt hår.

  ...
 • Hårpleje til fladt hår

  Beskyt

  Hårpleje til fladt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Hvilken harplejeserie passer til din hartype

  Shampoo

  Hvilken harplejeserie passer til din hartype
  ...
 • Tør hovedbund

  Tørt hår

  Tør hovedbund
  ...

  Problemer med tør hovedbund er mere udbredt om vinteren. Efter at have gået til roden af ​​problemet, hjælper vi gerne med nogle tips til hårpleje

  ...
 • Hårprodukter og videnskaben bag

  Hårolie

  Hårprodukter og videnskaben bag
  ...

  Hvordan skal man bruge hårprodukter til styling eller pleje og hvilke mængder skal man bruge af de forskellige produkter? Læs Schwarzkopfs guide her

  ...
 • Sådan plejer du dit blonde hår

  Beskyt

  Sådan plejer du dit blonde hår
  ...
 • Hårmasker: En ekstra portion pleje

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra portion pleje
  ...

  God hårpleje er ikke tilstrækkeligt uden en hårmaske fyldt med plejende ingredienser. Her får du nogle gode råd til, hvordan du bruger hårmasker, og en forklaring på hvorfor Gliss 4-in-1 Masks er lige præcis det, dit hår har brug for.

  ...
 • Sådan forebygger du spaltede hårspidser

  Stresset hår

  Sådan forebygger du spaltede hårspidser
  ...

  Få mere at vide om årsagen til spaltede spidser, og hvad du stiller op med dem. Vi hjælper dig med at slippe af med spaltede spidser én gang for alle.

  ...
 • Sundt hår - hjælp til skadet hår

  Stresset hår

  Sundt hår - hjælp til skadet hår
  ...

  Med moderne hårprodukter kan du genoprette dit naturligt sunde hår med øjeblikkelig virkning. Læs vores effektive tips til et glansfuldt og sundt hår

  ...
 • Hårtab – sådan undgår du unødig panik

  Stresset hår

  Hårtab – sådan undgår du unødig panik
  ...

  Læs mere om helt almindelige årsager til hårtab og få gode tip fra Schwarzkopf til, hvordan du giver dit hår ekstra omsorg og styrke i hårde perioder

  ...
 • Hårkur og balsam til personlig pleje

  Balsam

  Hårkur og balsam til personlig pleje
  ...

  Shampoo og balsam er ikke nok til alle. De fleste hårtyper har brug for den ekstra pleje en hårkur giver. Læs mere om plejeprodukter til dit hår her

  ...
 • Hårpleje i en fart: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleje i en fart: Balsamspray
  ...

  Med det travle liv, vi alle lever i dag, glemmer vi ofte vores hår, fordi vi altid har så travlt. Håret bliver tørt og skadet, det ser trist ud og spidserne spalter. Du har brug for hjælp, og det skal være nu. Svaret? Det tager ikke lang tid at give håret et fugtboost. Det er her en conditioner spray kommer til undsætning.

  ...