Hårtab - ingen grund til panik!

Det er helt normalt at fælde 50 til 100 hår hver dag. Det er noget andet, hvis du vågner om morgenen og ser en masse hår på puden, og hårbørsten samler store håndfulde af hår hver dag. Men tag det roligt og sæt dig til at forske lidt i årsagerne til hårtabet.

Hårtab
Getty
Ingen panik! Du kan bekæmpe hårtab på flere måder.

Under normale omstændigheder er der balance i hårvækstens biologiske processer. Hår falder af, nyt hår begynder at vokse ud – helt naturligt. Det er den normale, sunde proces, der afspejler hårets forskellige vækstfaser. Hvis der er forstyrrelser i hårets naturlige vækstfaser, kan du opleve øget hårtab. Her kan du læse om mulige årsager til hårtab, og hvad du kan gøre ved det. Hvis dit hårtab har strakt sig over et halvt år, bør du søge hjælp hos din egen læge eller hos en dermatolog.

1. Hormonrelateret hårtab

Vores hormonsystem er meget følsomt og reagerer på selv de mindste forandringer. Under normale omstændigheder sørger det kvindelige kønshormon østrogen for en tæt hårvækst. Mange kvinder oplever en kraftig, ekstra hårvækst under graviditeten. De mandlige kønshormoner, androgener, fremmer derimod ikke hårvæksten, og dem har kvinder også små mængder af i kroppen. Både hos mænd og kvinder udskilles androgener i tilfælde af stress. Det kan forstyrre hormonbalancen og føre til hårtab. I alvorlige tilfælde kan dermatologen udskrive anti-androgener. I de fleste tilfælde er den bedste kur dog at leve mindre hektisk og slappe mere af. Problemer med skjoldbruskkirtlen er en anden mulig årsag. Din læge kan tage en blodprøve for at se, om dine hormonniveauer har været årsag til hårtabet.

2. Hårtab (knækket hår) som skyldes hårplejesynder

Selv om hår er meget spændstigt, kan for mange påvirkninger gøre det tørt og skrøbeligt. Påvirkningerne kan være blegning, hyppige farveskift, permanentbehandlinger eller hyppig brug af glattejern – for bare at nævne nogle af stressfaktorerne. Den form for mishandling forårsager ikke direkte hårtab, men kan medføre knækkede hårstrå. Håret kan knække tæt ved rødderne og efterlade grimme stubbe.
 
Kun uheld med kemi kan give direkte hårtab. Det sker for eksempel, når blege- eller permanentvæsker får lov at sidde for længe i hovedbunden. Når det er sket, er der ikke andet at gøre end at lade hovedbund og hår være i fred og vente på bedring. Her er det vigtigt at bruge et minimum af shampoo og kun vaske håret en enkelt gang. Styling skal også holdes på et minimum. Undlad at farve eller tone håret i et stykke tid. Hvis det ikke er muligt, så brug ekstra skånsomme produkter.

3. Hårtab på grund af vitaminmangel

Hårvækst kræver en alsidig, vitaminrig kost. Ensidig kost og skrappe slankekure kan give dig et midlertidigt hårtab. Håret har det bedst, når du holder dig til en alsidig kost bestående af frugt, grøntsager, protein (fx fra mælk, yoghurt, friskost, magert kød og fisk), fuldkornsprodukter, nødder og gode olier. Hvis du ikke kan overholde så optimal en kostplan, kan det være fornuftigt med kosttilskud, der nærer håret, fx med biotin, niacin, zink og vitaminer som B6, B12, A og E.

4. Hårtab på grund af nedsat immunforsvar

Hårtab kan også skyldes eftervirkningerne af en infektion. Om foråret kan du pludselig se, at dit hår falder af efter en vinterinfluenza. Hårtabet stopper som regel efter ca. tre måneder, som er den tid, de beskadigede hårrødder skal bruge på komme sig.

Relaterede artikler
 • Håroliemagi til tørt hår

  Hårolie

  Håroliemagi til tørt hår
  ...
 • Hårpleje til fladt hår

  Beskyt

  Hårpleje til fladt hår
  ...
 • Hvilken harplejeserie passer til din hartype

  Shampoo

  Hvilken harplejeserie passer til din hartype
  ...
 • Tør hovedbund

  Tørt hår

  Tør hovedbund
  ...
 • Hårprodukter og videnskaben bag

  Hårolie

  Hårprodukter og videnskaben bag
  ...
 • Sådan plejer du dit blonde hår

  Beskyt

  Sådan plejer du dit blonde hår
  ...
 • Ordbog over hårplejeingredienser

  Beskyt

  Ordbog over hårplejeingredienser
  ...
 • Hårmasker: En ekstra portion pleje

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra portion pleje
  ...
 • Sådan forebygger du spaltede hårspidser

  Stresset hår

  Sådan forebygger du spaltede hårspidser
  ...
 • Sundt hår - hjælp til skadet hår

  Stresset hår

  Sundt hår - hjælp til skadet hår
  ...
 • Hårkur og balsam til personlig pleje

  Balsam

  Hårkur og balsam til personlig pleje
  ...
 • Hårpleje i en fart: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleje i en fart: Balsamspray
  ...