Skip to Content

Tør hovedbund, og hvad du kan gøre ved det

Tør hovedbund er et udbredt problem, især om vinteren. Den tørre luft inden døre er den største synder. Endnu mere plagsomt er skæl, som ofte følges ad med tør hovedbund. Find ud af, hvad der forårsager kløen, og hvad du kan gøre for at slippe af med den. 

Hovedbunden beskyttes af et yderlag af keratinocytter (hornceller). Lipider holder hovedbunden glat og smidig. Dette yderlag danner en meget effektiv barriere. Miljøpåvirkninger kan beskadige barrieren. Når skaden er sket, kan lipiderne ikke længere holde barrieren glat og effektiv, og derfor bliver den gennemtrængelig. Den beskadigede barriere kan ikke længere holde fugten inde i hovedbunden, så huden har mindre beskyttelse over for skadelige stoffer. Resultatet kan være mere tørhed, kløe, en brændende fornemmelse, spændinger og skæl. 

Undgå problemer med tør hovedbund

Mange faktorer kan forårsage tør hovedbund, da hovedbunden er udsat for mange skadelige påvirkninger. Tør, opvarmet indendørsluft er en almindelig årsag til tørhed. Varmen fra hårtørrere og overdreven hårvask er heller ikke godt for hovedbunden. Der findes også et hav af stylingprodukter, og de er ikke alle sammen gavnlige for hovedbunden.

En tør hovedbund har tendens til skæl

Den tørre, irriterede hovedbund har tendens til at udvikle skæl. På et tidspunkt bliver den i første omgang blot tørre hovedbund så irriteret, at den producerer flere og flere celler. Et stort antal døde celler vil så akkumuleres på huden, hvor de klumper sig sammen og bliver synlige som skæl. Synlige skælflager lander som grimt drys på skuldrene og nakken. Skælflager ses ekstra tydeligt på mørkt tøj.

Sig farvel til din tørre hovedbund

Milde, blide hårplejeprodukter kan som regel genoprette den tørre hovedbunds naturlige balance og undertrykke dannelsen af skæl. Især fugtgivende, milde hårplejeprodukter er velegnede. Milde produkter beskadiger ikke hovedbunden, og den ekstra fugt er med til at reparere hudens ydre barriere. Særligt velegnede er afbalancerede, koordinerede hårplejesystemer bestående af en mild shampoo, balsam og målrettede produkter som en plejende serum til hovedbunden. Hvis din hovedbund har tendens til tørhed, bør du ikke vaske hår mere end højst nødvendigt, og du skal bruge så lidt varme som muligt under føntørring og/eller styling. De bedste råd til pleje af tør hovedbund er: vær nænsom, tilfør ekstra fugt, beskyt hovedbunden og udvælg omhyggeligt de rigtige hårplejeprodukter. 

Relaterede artikler
 • Håroliemagi til tørt hår

  Hårolie

  Håroliemagi til tørt hår
  ...

  Hårolie kan gøre underværker for tørt hår, og giver overbehandlet hår ekstra pleje. Takket være nye formler og ingredienser, er hårolie blevet en rigtig letvægter og kan også bruges til fint hår. Læs mere om, hvad hårolie kan gøre for dit hår, og hvordan den kan bruges til at bekæmpe tørt hår.

  ...
 • Hårpleje til fladt hår

  Beskyt

  Hårpleje til fladt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Hvilken harplejeserie passer til din hartype

  Shampoo

  Hvilken harplejeserie passer til din hartype
  ...
 • Hårprodukter og videnskaben bag

  Hårolie

  Hårprodukter og videnskaben bag
  ...

  Hvordan skal man bruge hårprodukter til styling eller pleje og hvilke mængder skal man bruge af de forskellige produkter? Læs Schwarzkopfs guide her

  ...
 • Sådan plejer du dit blonde hår

  Beskyt

  Sådan plejer du dit blonde hår
  ...
 • Ordbog over hårplejeingredienser

  Beskyt

  Ordbog over hårplejeingredienser
  ...

  Brug jojobaolie i håret for at gøre det glattere. Vil du vide mere om virkningerne af de forskellige ingredienser? Vi har samlet informationen til dig

  ...
 • Hårmasker: En ekstra portion pleje

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra portion pleje
  ...

  God hårpleje er ikke tilstrækkeligt uden en hårmaske fyldt med plejende ingredienser. Her får du nogle gode råd til, hvordan du bruger hårmasker, og en forklaring på hvorfor Gliss 4-in-1 Masks er lige præcis det, dit hår har brug for.

  ...
 • Sådan forebygger du spaltede hårspidser

  Stresset hår

  Sådan forebygger du spaltede hårspidser
  ...

  Få mere at vide om årsagen til spaltede spidser, og hvad du stiller op med dem. Vi hjælper dig med at slippe af med spaltede spidser én gang for alle.

  ...
 • Sundt hår - hjælp til skadet hår

  Stresset hår

  Sundt hår - hjælp til skadet hår
  ...

  Med moderne hårprodukter kan du genoprette dit naturligt sunde hår med øjeblikkelig virkning. Læs vores effektive tips til et glansfuldt og sundt hår

  ...
 • Hårtab – sådan undgår du unødig panik

  Stresset hår

  Hårtab – sådan undgår du unødig panik
  ...

  Læs mere om helt almindelige årsager til hårtab og få gode tip fra Schwarzkopf til, hvordan du giver dit hår ekstra omsorg og styrke i hårde perioder

  ...
 • Hårkur og balsam til personlig pleje

  Balsam

  Hårkur og balsam til personlig pleje
  ...

  Shampoo og balsam er ikke nok til alle. De fleste hårtyper har brug for den ekstra pleje en hårkur giver. Læs mere om plejeprodukter til dit hår her

  ...
 • Hårpleje i en fart: Balsamspray

  Balsam

  Hårpleje i en fart: Balsamspray
  ...

  Med det travle liv, vi alle lever i dag, glemmer vi ofte vores hår, fordi vi altid har så travlt. Håret bliver tørt og skadet, det ser trist ud og spidserne spalter. Du har brug for hjælp, og det skal være nu. Svaret? Det tager ikke lang tid at give håret et fugtboost. Det er her en conditioner spray kommer til undsætning.

  ...