Skip to Content

Shampoo, der giver smukt hår

Den rigtige shampoo er grundlaget for sundt og glansfuldt hår. Men det kan være svært at finde den rigtige i det gigantiske udvalg af shampooer på markedet i dag. Vi vil vise dig, hvordan du finder den rigtige shampoo til dit hår, og vi vil også fortælle dig, hvorfor du bør skifte shampooer indimellem. 

Ifølge Stiftung Warentest (den tyske pendant til ”Tænk”) ser 94% af alle kvinder shampoo som deres vigtigste, personlige hygiejneprodukt. Vi kan altså gå ud fra, at kvinder er interesseret i at finde den rigtige shampoo til deres hår. Kriterier for valget af shampoo er hårkvalitet og struktur samt hovedbundens tilstand. På samme måde som med næsten alle andre fysiologiske parametre sker der med tiden forandringer i hår og hovedbund, og du bør derfor løbende justere dit shampoovalg. Fedtet hår kan blive til normalt hår, og sundt hår kan pludselig blive tyndere og mere følsomt.  

Shampoo til trist, mat hår

Glans er et meget tydeligt tegn på sundt hår. Desværre er der mange årsager til, at glansen forsvinder fra dit hår, såsom hyppig børstning, føntørring eller styling med varme. Når hårets overflade ikke længere er arrangeret i et glat lag, reflekterer håret næsten ikke lyset, og det ser mat og livløst ud. Stylingrester i hår – eller vand med højt kalkindhold – kan også gøre dit hår mat. Specialshampooer kan reparere hårstrukturen og gøre dit hår levende igen. De aktive ingredienser i disse shampooer er silkeproteiner, abrikoskerneolie eller perleekstrakt. Disse shampooer fjerner også rester af hårplejeprodukter, og kalkfjernere blødgør vandet. Efter hårvask vil dit hår genvinde sin naturlige glans.

Shampooer til tyndt og slapt hår

Har du tyndt hår, kan dit hår komme til at se slapt og træt ud, enten fordi de enkelte hår er tynde eller fordi de er blevet tyndere i årenes løb. Shampooer, der indeholder kollagenkomplekser og dæksubstanser hober sig op i hårstrukturen og skaber på denne måde et stærkere, tykkere og fyldigere udseende hår.

Shampooer, der indeholder coenzym Q10 har en foryngende virkning. Inde i hårrødderne stimulerer coenzymet direkte keratinernes biosyntese, som med alderen bliver langsommere. Keratiner er specielle proteiner og hårets store byggesten. Proteinernes særlige evner gør vores hår stærkt og elastisk. 

Shampoo til stresset hår

Der er flere årsager til stresset, tørt hår. I de fleste tilfælde mangler stresset hår fugt på grund af forkert pleje eller varme fra føntørrere. Sol, vind og saltvand tørrer også håret ud og gør håret stridt.

I din søgen efter den rigtige shampoo bør du lade dit hårs særlige behov guide dig. Stresset, fint hår behandles bedst med let fugtgivende sammensætninger som Aloe vera, yoghurt, hvedeproteiner eller panthenol. Stærkt, men stridt og tørt hår kræver mere nærende plejeprodukter.       

Shampoo til uregerligt hår

Naturlige krøller har en evne til at undgå vores forsøg på at style dem. Du kan gøre dem mere medgørlige ved at anvende shampooer med aktive ingredienser som abrikoskerneolie eller jojobaolie. Disse olier gør krøllet hår mindre kruset og lettere at style. I de fleste tilfælde er meget krøllet hår også meget tørt. De fleste shampoer mod kruset og meget krøllet hår indeholder derfor også blødgørende midler som panthenol eller glycerin.  

Shampoo til farvebehandlet hår

Lige efter en farvebehandling har håret som regel en dyb farve og en fantastisk glans. Specialshampooer til farvebehandlet hår er med til at bevare håret i den skønne tilstand ved at beskytte imod den blegende virkning af uv-lys, ligesom brug af effektive balsammer med glansfremmende pigmenter kan holde håret sundt og glansfuldt. Visse specialshampooer til farvebehandlet hår indeholder også lysreflekterende pigmenter eller ravekstrakt til en endnu dybere farve eller glans.

Shampoo til hår med særlige behov

Der er tidspunkter, hvor håret har brug for særlig pleje. Det gælder hår med skæl og spaltede spidser for at nævne to af disse særlige tilstande. Zinkpyrition er den aktive ingrediens i de fleste skælshampooer. Det lindrer kløen og undertrykker den overdrevne hudafskalning i hovedbunden, som fører til skæl.  

Ideelt set behandles længere hår med spaltede spidser med kraftige conditionere som fede macadamia-, oliven- og Arganolier. Disse olier reparerer spaltede spidser og får dit hår til at se sundt og skinnende ud.

Vigtig information om shampoo

 • Mere bliver ikke nødvendigvis bedre. En lille klat (lidt over en centimeter i diameter) shampoo er nok til kort hår, og en lidt store klat (omkring to centimeter i diameter) er fint til mellemlangt hår. (Meget skum indikerer, at du bruger for meget shampoo; omvendt skal der mere shampoo til, hvis der ingen skum opstår.)
 • Sørg for, at dit hår er helt vådt, når du kommer shampoo i.
 • Du skal ikke gnubbe hovedbunden helt vildt, mens du vasker håret med shampoo. Det er meget effektivt at arbejde shampooen nænsomt igennem håret. Der er ingen grund til at bruge ekstra shampoo på de sædvanligvis tørre spidser af langt hår. Skyllevandet fra shampooen er tilstrækkeligt til at rense hårspidserne.
 • Sørg altid for at skylle shampooen grundigt ud igen. Rester af hårplejeprodukter reducerer glansen.
 • Vælg shampoo efter klimaet og dit hårs skiftende behov. Om sommeren er håret som regel mere tørt og har mere brug for pleje. Om vinteren har håret som regel brug for masser af ekstra fugt. Efterhånden som vi bliver ældre, har vores hår (og hud) en tendens til at blive tyndere og tørrere. Heldigvis findes der nu shampooer med foryngende ingredienser.
 • Brug en mild shampoo til normalt hår, hvis du vasker håret hver dag. Efter noget tid har shampooer til fedtet hår en tendens til at tørre dit hår ud, mens plejende shampooer kan tynge det. Det er rigeligt at bruge den form for specialshampooer en gang om ugen og ikke som del af din daglige rutine.

Relaterede artikler
 • Håroliemagi til tørt hår

  Hårolie

  Håroliemagi til tørt hår
  ...

  Hårolie kan gøre underværker for tørt hår, og giver overbehandlet hår ekstra pleje. Takket være nye formler og ingredienser, er hårolie blevet en rigtig letvægter og kan også bruges til fint hår. Læs mere om, hvad hårolie kan gøre for dit hår, og hvordan den kan bruges til at bekæmpe tørt hår.

  ...
 • Hårpleje til fladt hår

  Beskyt

  Hårpleje til fladt hår
  ...

  Torrt och platt hår är ett vanligt problem för många och uppstår ofta när håret inte får eller kan behåller tillräckligt med fukt. Detta minskar volymen i hårsvallet och gör att det ser platt, tråkigt och livlöst ut. Men oroa dig inte: det går att lösa och med lite kärlek och vård får du snart ett friskt och spänstigt hårsvall igen.

  ...
 • Hvilken harplejeserie passer til din hartype

  Shampoo

  Hvilken harplejeserie passer til din hartype
  ...
 • Tør hovedbund

  Tørt hår

  Tør hovedbund
  ...

  Problemer med tør hovedbund er mere udbredt om vinteren. Efter at have gået til roden af ​​problemet, hjælper vi gerne med nogle tips til hårpleje

  ...
 • Hårprodukter og videnskaben bag

  Hårolie

  Hårprodukter og videnskaben bag
  ...

  Hvordan skal man bruge hårprodukter til styling eller pleje og hvilke mængder skal man bruge af de forskellige produkter? Læs Schwarzkopfs guide her

  ...
 • Sådan plejer du dit blonde hår

  Beskyt

  Sådan plejer du dit blonde hår
  ...
 • Ordbog over hårplejeingredienser

  Beskyt

  Ordbog over hårplejeingredienser
  ...

  Brug jojobaolie i håret for at gøre det glattere. Vil du vide mere om virkningerne af de forskellige ingredienser? Vi har samlet informationen til dig

  ...
 • Hårmasker: En ekstra portion pleje

  Stresset hår

  Hårmasker: En ekstra portion pleje
  ...

  God hårpleje er ikke tilstrækkeligt uden en hårmaske fyldt med plejende ingredienser. Her får du nogle gode råd til, hvordan du bruger hårmasker, og en forklaring på hvorfor Gliss 4-in-1 Masks er lige præcis det, dit hår har brug for.

  ...
 • Sådan forebygger du spaltede hårspidser

  Stresset hår

  Sådan forebygger du spaltede hårspidser
  ...

  Få mere at vide om årsagen til spaltede spidser, og hvad du stiller op med dem. Vi hjælper dig med at slippe af med spaltede spidser én gang for alle.

  ...
 • Sundt hår - hjælp til skadet hår

  Stresset hår

  Sundt hår - hjælp til skadet hår
  ...

  Med moderne hårprodukter kan du genoprette dit naturligt sunde hår med øjeblikkelig virkning. Læs vores effektive tips til et glansfuldt og sundt hår

  ...
 • Hårtab – sådan undgår du unødig panik

  Stresset hår

  Hårtab – sådan undgår du unødig panik
  ...

  Læs mere om helt almindelige årsager til hårtab og få gode tip fra Schwarzkopf til, hvordan du giver dit hår ekstra omsorg og styrke i hårde perioder

  ...
 • Hårkur og balsam til personlig pleje

  Balsam

  Hårkur og balsam til personlig pleje
  ...

  Shampoo og balsam er ikke nok til alle. De fleste hårtyper har brug for den ekstra pleje en hårkur giver. Læs mere om plejeprodukter til dit hår her

  ...